Без сомнение, ние сме во револуцијата на криптовалутите што ќе го обликува светот за иднината, но тоа сè уште не го сфатиле сите. Пред само неколку дена биткоин беше прифатен од некои од големите банки во Америка како дополнително средство. И покрај тоа што Биткоин забележа огромен пораст на популарноста, сè уште има многу земји кои целосно го забрануваат.

Овие земји сè уште немаат доверба и не ја дозволуваат оваа криптовалута на нивната територија.

Од територијата на Северна Африка, Алжир е една од земјите што целосно ја забранува употребата на криптовалута. Забрането е купување, продажба, употреба и држење на т.н. виртуелна валута. Виртуелна валута е онаа што ја користат интернет-корисниците. Се карактеризира со отсуство на физичка поддршка како што се банкноти, плаќања со чек или кредитна картичка. Секое прекршување на оваа одредба е казниво во согласност со важечките закони и прописи.

Боливија е една од ретките земји во која има апсолутна забрана. Властите објаснуваат дека биткоинот функционира како понзи шема или пирамидална шема. Секаков вид валута што не е издадена и контролирана од влада или овластен субјект, е забранета. И покрај неодамнешното враќање на законот, сè уште нема доволно „сила“ да се поништи овој закон.

Македонија

Ние сме единствената европска земја каде крипто-валутите како биткоин, етериум и други се целосно неподржани од финансовиот систем. Инвестирањето во криптовалути е недозволено и централната банка предупредува дека шпекулациите со криптовалути сносат голем финансиски ризик, бидејќи платформите каде што се случуваат овие размени не се регулирани со закон.

Кина

Кина првично ги забрануваше криптовалутите. Потоа имаше гласини за забрана на целата рударска работа. Тоа ќе имаше масовно влијание врз целиот блок-синџир на биткоин бидејќи има голем број рудари од Кина. Банката на Кина забранува тргување со биткоин, но сепак земјата започна да развива своја крипто-валута. Со сигурност може да се каже дека забраната за трговија ќе заврши кога нивната крипто валута ќе проживее.

Мароко

Биткоин и другите криптовалути се целосно забранети во Мароко. Ако сте сопственик, ќе добиете парична казна, па дури и затвор во зависност од тежината. Овие закони нема да се променат наскоро за оваа земја, па ако сте од таму, можете целосно да заборавите на тоа.

 

Извор: Пари.мк