Според Евростат, во првата половина на 2023 година, еден киловат-час енергија во Албанија чинел 10,1 евро за 100 киловат- часови, додека во Македонија е нешто поскап и изнесува 10,5 евра за 100 киловат-часови.

Семејствата во Албанија и во Македонија плаќаат повеќе за енергијата што ја трошат во споредба со другите земји во регионот, покажуваат податоците објавени од Евростат.

Според Евростат, косовските семејства имаат најевтин енергенс во Европа, по цена од 0,067 евра за киловат-час, објави Евростат. Следуваат Турција (0,084), Босна и Херцеговина (0,087), Србија (0,096) и Црна Гора (0,096).