Владиното регулаторно тело за канабис во Македонија работи на изготвување законска рамка за декриминализација, легализација и употреба на супстанцијата, објави владата на 24 јуни.

Македонија ја легализираше употреба на медицински канабис во 2016 година. Во ноември 2020 година, социјалдемократскиот премиер Зоран Заев рече дека ја поддржува декриминализацијата, но и легализацијата на потрошувачката на канабис, наведувајќи дека тоа ќе им помогне на туристичката и угостителската индустрија во земјата.

Изданието на патничката индустрија Травел Дејли Њуз известува дека туризмот со канабис е растечка област. Наместо да биде вински туризам каде што ентузијастите посетуваат лозја, туристите со канабис ги посетуваат областите каде што билката е легална, се вели во извештајот на bne intellinews.

На вториот состанок, работната група усвои дефиниции за „декриминализација“, „легализација“ и „депенализација“ во врска со употребата на канабис, се вели во владиното соопштение.

Потребни се дефиниции за поимите за подобро разбирање на нивоата на дозволена употреба на канабис, вклучително и рекреативна употреба.

Работната група, исто така, одлучи да направи компаративна анализа на моделите на употреба на канабис во 10 земји – Албанија, Канада, Хрватска, Чешка, Израел, Холандија, Португалија и Шпанија, како и во Колорадо и Калифорнија во САД.

Владата на Северна Македонија ги повлече првите конкретни чекори за декриминализација на употребата на канабис со формирање работна група за изготвување законски измени во таа насока во мај.

Групата се состои од институции, здруженија и граѓански организации, вклучително и претставници на Кабинетот на премиерот и Министерства за здравство, Правда и Министерството за внатрешни работи.

Мандатот на работната група вклучува декрет за декриминализација и легализација на поседување и одгледување канабис за лична употреба, формирање на Агенција за канабис и зголемување на бројот на здравствени услови за кои би се користел канабисот.