Мастеркард изјави дека купувачите во Велика Британија кои купуваат од ЕУ отсега ќе им бидат наплатени пет пати повеќе трошоци отколку пред Брегзит, во таканаречените „надоместоци за меѓуразмена“ на кредитните картички, според извештајот кој го објави компанијата.

Зголемувањето на надоместоците ќе стапи на сила на 15 октомври, објави Charged Retail.

Мастеркард собира меѓубанкарска провизија во име на банките секој пат кога се извршува трансакција со употреба на нејзините картички, кои се ограничија на 0,2% од вредноста на трансакцијата во 2015 година.

Бидејќи Обединетото Кралство веќе не е дел од ЕУ, ограничувањето од 0,2% повеќе не важи, а Мастеркард ја зголеми таксата на 1,15% за клиентите во Велика Британија, објави Charged Retail.

Според извештајот, новите трошоци на Мастеркард се „во согласност“ со нивоата договорени во 2019 година со Европската комисија за трансакции во сите области надвор од ЕУ.