Меѓународниот аеродром Скопје имаше близу 2,9 милиони патници во 2023 година, што го прави петти најфреквентен аеродром во регионот, а македонскиот втор најбрзо растечки пазар во Европа, со 64,9% зголемување на седиштата во споредба со истиот период лани, пишува Екс Ју авијациски вести.

Од сите комерцијални аеродроми во поранешна Југославија, белградскиот аеродром опслужил рекордни 7,95 милиони патници, на второ место е аеродромот во Загреб со 3,72 милиони патници, а по него е аеродромот во Приштина со 3,42 милиони патници, додека аеродромот во Сплит е четврти со 3,59 милиони патници.

Комерцијалните аеродроми во поранешна Југославија опслужија повеќе од 32,5 милиони патници во 2023 година, додавајќи околу пет милиони дополнителни патници во споредба со претходната година. Нешто повеќе од половина од сите аеродроми успеаја да ја забележат својата најпрометна година досега, додека многу од нив сè уште заостануваат зад бројот на патници пред Ковид.

Во 2023 година, Скопје за првпат ги престигна традиционално попрометните Дубровник, Подгорица и Сараево, а аеродромот во Љубљана го надмина Задар. Споредено со 2019 година пред пандемијата, белградскиот аеродром додаде најмногу патници – поточно дополнителни 1,8 милиони патници, Приштина прими дополнителни милион патници, додека скопскиот аеродром забележа дополнителни половина милион патници во однос на 2019 година.

Wizz Air беше најголемиот авиопревозник кој леташе до и од пазарот на поранешна Југославија според достапниот капацитет (5,9 милиони), додавајќи дополнителни 1,8 милиони седишта во споредба со 2019 година. Wizz Air го следи Air Serbia со 5,2 милиони и Ryanair со трето место со HRK 3,66 милиони.

Во текот на првиот квартал од оваа година, неколку пазари во поранешна Југославија се подготвени да бидат меѓу десетте најбрзо растечки во однос на додадениот капацитет. Во меѓувреме, еден пазар во регионот се очекува да доживее најзначајно намалување на континентот.

И покрај тоа што Wizz Air ги намали операциите од својата база во Скопје во согласност со нејзиниот првичен план поради проблеми со моторот на новите авиони во првиот квартал, Македонија се очекува да биде вториот најбрзо растечки пазар во Европа, со зголемување на седиштата од 64, 9 % во однос на истиот период минатата година.

Во знак на континуирано закрепнување, Словенија ќе го зголеми својот капацитет за 35% во првиот квартал, додавајќи нешто повеќе од 95.000 места.

Србија ја држеше титулата најголем пазар во поранешна Југославија во текот на првиот квартал, додавајќи го најголемиот вкупен капацитет со дополнителни 711.284 места, или раст од 29,9%. Ова е и покрај неодамнешното намалување на летовите на Ер Србија и Визер во зимскиот период според првично планираниот распоред.

Црна Гора ќе биде четиринаесеттиот најбрзо растечки пазар во Европа, со раст од 16,2% или додавање на дополнителни 65.699 места за вкупно 469.630. Хрватска ќе биде на 25. место во Европа со 1.272.505 места, што претставува зголемување од 12% во однос на периодот јануари-март 2023 година.