Марк Цукерберг ја започна конференцијата за резултатите на Мета зборувајќи за вештачката интелигенција. Потоа премина на метаверс, пофалувајќи ги слушалките, очилата и оперативниот систем на неговата компанија. Речиси целиот свој воведен говор го фокусираше на многуте начини на кои Мета губи пари.

Инвеститорите не беа за тоа. Акциите на Мета паднаа за дури 19% во продолженото тргување во средата, со што се збришаа над 200 милијарди долари пазарна капитализација. Падот дојде и покрај тоа што Мета објави подобра од очекуваната добивка и приходи во првиот квартал.

„Мислам дека вреди да се спомене дека, историски, видовме многу нестабилност во нашите акции во оваа фаза од нашата книга за производи, каде што инвестираме во скалирање на нов производ, но сè уште не го монетизираме“, рече Цукерберг. Тој ги наведе минатите напори како што се кратки видео сервиси Reels, Stories и преминувањето кон мобилните уреди.

Мета генерира 98% од приходите од дигитално рекламирање. Но, до степен до кој Цукерберг зборуваше за реклами, тој гледаше на иднината и начините на кои компанијата може потенцијално да ги претвори своите сегашни инвестиции во рекламни долари. Разговарајќи за напорите на Мета да изгради „водечка вештачка интелигенција“, тој рече:

„Постојат неколку начини да се изгради огромен бизнис овде, вклучително и зголемување на деловните пораки, воведување реклами или платена содржина во интеракциите со вештачка интелигенција.

Тој, исто така, зборуваше за Meta Llama 3, најновиот главен јазичен модел на компанијата и неодамнешното откривање на Meta AI, одговорот на компанијата на ChatGPT на OpenAI.

Цукерберг потоа премина кон потенцијалните можности за проширување на пазарот на слушалки за мешовита реалност, како што се слушалките за работа или фитнес. Во понеделникот, Мета отвори пристап до оперативниот систем што ги напојува нивните слушалки Quest, за кои Цукерберг рече дека ќе му помогне на екосистемот за мешовита реалност да расте побрз.

Тој зборуваше и за AR очилата на Мета, кои ги нарече „идеален уред за асистент со вештачка интелигенција бидејќи можете да им дозволите да го гледаат тоа што гледате и да слушаат тоа што слушате“.

Во меѓувреме, единицата Meta Reality Labs, во која се сместени хардверот и софтверот на компанијата за развој на новиот метаверс, продолжува да троши пари. Reality Labs објави продажба во првиот квартал од 440 милиони долари и загуба од 3,85 милијарди долари. Кумулативните загуби на одделот од крајот на 2020 година надминаа 45 милијарди долари.

Цукерберг си купи малку време.

Цената на акцијата на Мета се зголеми речиси тројно во изминатата година и, од затворањето во средата, е зголемена за 40% во 2024 година. На почетокот на април достигна рекордни 527,34 долари.