Кирјакос Мицотакис има план и патна карта да ги натера Грците да заборават на должничката криза до крајот на неговиот втор 4-годишен мандат. Новиот стар премиер даде гаранција додека ги презентираше своите приоритети пред парламентот, откако неговите сонародници му дадоа задача да продолжи да управува со она што сè уште е најзадолжената земја-членка на ЕУ.

Цврсто верувам дека се најдобрите денови пред нас“, изјави лидерот на десничарската партија „Нова демократија“ која на предвремените избори на 25 јуни обезбеди апсолутно мнозинство. Тој предупреди: „Не ветувам чуда, само напорна работа“. Тој им вети на пензионерите дека ќе им го вратат еднократниот годишен бонус и дека возрасните кои работат во иднина ќе го добиваат целосниот надомест, а не кратење од 30 отсто. За сите останати гарантира просечно зголемување на платите од 25 отсто во следните 4 години, а минималната мора да скокне од 780 на 950 евра. Истовремено, социјалното осигурување ќе се намали за 1 отсто.

Посебната даночна политика е насочена кон семејствата со деца, кои се најтешко погодени од зголемените трошоци за живот. Од идната година минималниот праг на ослободениот данок за нив ќе се зголеми за 1.000 евра. За самодоволните Грци, деловниот данок постепено ќе се намалува. Она со што грчкиот премиер успеа позитивно да ги изненади странските набљудувачи, сепак, беше намерата да биде 5,3 милијарди евра исплатени пред предвиденото од билатералниот долгови на земјите од ЕУ, кои треба во следните 2 години, како и до крајот на годината да го вратат инвестицискиот рејтинг на земјата. Грција го загуби пред 13 години и беше единствена во еврозоната со рејтинг „ѓубре“. Овој чекор конечно би ја вратил довербата кај инвеститорите и би бил симболичен момент за земјата, објави „24Часа.бг“.