Има најави за зголемување на минималната плата. 

„Тенденцијата е минималната плата да биде 18.000 денари за два и пол месеци“, најави премиерот Зоран Заев во кампањата за локалните избори.

Вели дека порано минималната плата беше од осум до девет илјади денари, а денес таа изнесува 15.200 денари, со тенденција, до крајот на оваа година, за два и пол месеци отсега, таа да биде 18.000 денари.

„Да се донесе ваква одлука е потврда дека економијата се движи во добар правец“, рече Заев.

Подолг период во земјава растат и трошоците за живот. Поскапува храната, а зголемена е и минималната кошничка за едно семејство. Со два минималци, таа не може да се покрие.