Се чини дека 1 април ќе биде клучниот датум за спроведување на новата минимална плата во Грција, а поставената цел е зголемувањето да се спроведе во истиот период како во 2023 година. Според информациите, министерката за труд Домна Михаилиду се очекува на 22 март на Министерскиот совет да му предложи зголемување на минималната плата во приватниот сектор.

Преовладувачкото сценарио предвидува зголемување од 1 април близу 5-6%, така што новата плата ќе се зголеми од 780 евра денес (667 евра нето) на 820-830 евра, со цел да достигне или надмине 700 евра. ќе достигне 706-715 евра). Таа ќе опфати од 585.000 до 600.000 вработени, информира То Вима.

Се истакнува дека целта на Владата е во рок од четири години минималната плата да достигне 950 евра, а просечната плата 1.500 евра. Проценките говорат за пораст од 5% до 6% со сума од 820 до 830 евра бруто од 780 денес, додека целта за четири години е да достигне 950 евра бруто.

„Нејзиното структурно решение може да се реши само преку постојан и одржлив раст на платите и расположливиот доход. И таму мислам дека направивме важни чекори: минималната плата се зголеми за 20% откако дојдовме до работите, и ве потсетувам на нашата посветеност. да достигне 950 евра на крајот од четири години“, изјави пред неколку дена премиерот Кирјакос Мицотакис за покачувањето на минималната плата.

Премиерот процени дека минималната плата дефинитивно ќе биде над 800 евра, притоа напомена дека многумина се во зоната на плата меѓу 1.000 и 3.000 евра и помалку, сразмерно на минималната плата.