Извршниот одбор на ММФ ќе разговара за собирање нов резервен фонд од 650 милијарди долари за членовите на институцијата на 25 јуни. Ова ќе го придвижи планот за зголемување на ресурсите на земјите кои се борат со економската и здравствената штета од пандемијата чекор понапред.

Извршното тело на Фондот, составено од 24 лица номинирани од земјите-членки на доверителот, и извршниот директор Кристалина Георгиева, која обично се состанува неколку пати неделно, ќе ги разгледа конкретните детали за предлогот. Идејата не треба да предизвикува контроверзии во одборот, кој во март го поддржа проектот за него, велат луѓето запознаени со дискусиите.

Според веројатноста, за предлогот ќе се дискутира дека доколку нема забелешки или прашања од членовите за натамошна расправа во рок од неколку дена, треба да се смета за прифатен и да се премести за конечно одобрување од Одборот на гувернери, составен од министерот за финансии или шеф на централната банка на 190 земји-членки на Фондот. Во логистичка смисла, потегот ќе трае со недели, а г-ѓа Георгиева се надева дека процесот на резерва – Специјалните права на извлекување (СДР) – ќе заврши до август.

ММФ се подготвува да им обезбеди на своите членови најголема инјекција на средства во својата историја за да ја зголеми глобалната ликвидност и да им помогне на пазарите во развој и сиромашните нации да се справат со планината на долгови и штетите од пандемијата на КОВИД-19. Институцијата исто така бара начини за пренасочување на SDR од побогатите земји на кои не им се потребни за да се обезбеди нивна стабилност. Ова може да се направи преку донации од Фондот за раст и намалување на сиромаштијата на ММФ, кој обезбедува заеми без камата само на земјите со ниски примања.

За да се прошири групата на нации кои можат да имаат корист од преориентирање на SDR, Фондот работи на создавање доверба за ранливите земји со понизок среден приход и малите островски економии. Г-ѓа Георгиева се надева дека таканаречената Доверба за издржливост и стабилност ќе биде финализирана до крајот на годината.

Г7 соопшти поддршка на почетокот на овој месец за пренасочување на 100 милијарди долари. долари од новите резерви. Франција е подготвена да и обезбеди дел од средствата на Африка, која треба да добие само 33 милијарди долари од дополнителната емисија од 650 милијарди долари. Во мај, францускиот претседател Емануел Макрон ги повика другите богати земји да обезбедат акции од нивните нови резерви, така што износот за Црниот континент ќе достигне 100 милијарди долари. Кина го поддржува повикот на Макрон.

Министрите за финансии на сиромашните и новите економии будно го следат процесот на издавање нови износи на SDR, што им се очајно потребни по пандемијата. Нивната првична дистрибуција целосно ќе ги надополни резервите на Замбија, Јордан, Салвадор, Бенин и Того – пет од вкупно 44 земји со ниски примања чиј долг рејтинг е оценет како „Б +“ или понизок од „Глобални рангирања на Стандард и Пурс“ во следната анализа објавена на 22 јуни. Ако богатите земји пренасочат 42% од нивниот удел во СДР, тоа ќе ја врати адекватноста на резервите на сите 44 сиромашни нации, проценува агенцијата за рангирање.