Веќе „сериозните“ глобални економски последици од војната во Украина ќе бидат „уште попогубни“ доколку ескалира конфликтот Москва-Киев. Ова го предупреди Меѓународниот монетарен фонд.Иако прогнозите остануваат предмет на „екстремна неизвесност, економските последици“ од руската инвазија, која започна минатата недела, „веќе се многу сериозни“, се вели во соопштението на Фондот.

Зголемените цени на енергијата и суровините придонесоа за зголемување на инфлацијата, која светот веќе ја искусува додека економиите закрепнуваат од пандемијата на Ковид-19.„Доколку конфликтот ескалира, економската штета ќе биде уште попогубна“, соопшти меѓународниот кредитор.

„Ценовните шокови ќе имаат влијание врз светот, особено врз сиромашните домаќинства, за кои храната и горивото имаат поголем удел во трошоците.

Во Украина „економската штета е веќе значителна“, инфраструктурата е затворена, оштетена или уништена, а земјата „се соочува со значителни трошоци за реконструкција и реконструкција“.

„Санкциите против Русија, исто така, ќе имаат значително влијание врз светската економија и финансиските пазари, со значителни прелевања на други земји“, соопшти Фондот. ММФ забележа „остар пад на вредноста на активите, како и на курсот на рубљата“, а не може да се предвиди целосниот обем на влијанието на „досега невидените“ санкции.