Италија, Франција и Шпанија мора да вложат повеќе напори за намалување на долгот и зголемување на дефицитите, нагласи директорката на ММФ Кристалина Георгиева во разговор со новинарите, пренесува „Кориере дела сера“.

Фискалната реакција на овие земји на заканата од пандемијата на корона вирусот беше соодветна и навремена, но долгот во однос на бруто националниот доход се зголеми во сите три земји, нагласи Георгиева.

Италија има проблеми во оваа област, бидејќи некои мерки за поддршка на економскиот раст се укинати, а буџетот на оваа земја мора да се зајакне, бидејќи фискалните корекции што се применуваат нема наскоро да ги донесат посакуваните резултати во сферата на дефицитот. и долгот.

Истакнувајќи дека Франција е во поповолна позиција, бидејќи економскиот раст во оваа земја е нешто поголем, што дава поголеми шанси за добри фискални решенија, директорот на ММФ рече дека следната година ќе биде година на штедење во Франција.

Шпанија, која има значителна корист од зголемениот приход од растот на туризмот и продажбата, е на разумен пат да ја подобри својата финансиска состојба, рече Георгиева, укажувајќи на загриженоста за економското закрепнување на Европа.

За разлика од САД. каде што нивото на економски раст го достигна нивото пред пандемијата, растот во земјите од еврозоната и натаму е помал за 2 отсто во однос на периодот пред пандемијата, рече Георгиева и посочи дека на забавениот раст значително влијаела и војната во Украина.

Според податоците за минатата година, Италија должи 135 отсто од својот бруто национален приход, Франција беше близу 100 отсто, долгот на Шпанија е околу 95 отсто од вредноста на вкупниот годишен производ на земјата.