Кристалина Георгиева, директор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), смета дека епидемијата на коронавирус во Кина претставува најголема неизвесност со која се соочува глобалната економија.   централните банкари треба да преземат акција за да ги намалат другите ризици, како што се трговијата, климатските промени и нееднаквоста.

Меѓународниот монетарен фонд проценува дека кинеската економија ќе закрепне за краткорочно ако брзо се решат нарушувањата предизвикани од коронавирус, додека ширењето на епидемијата би резултирало во „поострo и подолготрајно забавување на растот на Кина“, со поголеми глобални последици, напиша Георгиевa на веб-страницата на Фондот.

Таа потсети дека ММФ во јануари прогнозираше дека глобалниот раст во 2020 година ќе порасне на 3,3 проценти од ланскиот „разочарувачки“ 2,9 проценти, бидејќи имало знаци на стабилизација и намалување на ризикот, вклучително и достигнување во првата фаза на трговскиот договор помеѓу САД и Кина.

Сепак, додава Георгиева, не предвидовме глобална здравствена закана во јануари, за која рече дека е потсетник дека непредвидените настани може да загрозат кревкото закрепнување на растот.

Истакнувајќи дека глобалната економија е далеку од цврсти темели, шефот на ММФ рече дека, во најдобар случај на сценарио, проектираната стапка на раст во светот е сè уште скромна во премногу делови на планетата во криза, потенцирајќи ја потребата за решавање и намалување на неизвесностите поврзани со прашања како што се трговија, климатски промени и нееднаквоста.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк