Централните банки се соочуваат со зголемен политички притисок да ги намалат каматните стапки среде годината во која се очекуваат избори во многу земји во светот.

Сепак, одборите на централните банки мора да ја задржат својата независност на одлучување. На ова предупреди Кристалина Георгиева, директорка на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ). Според неа, централните банки кои се понезависни се поуспешни во контролирањето на инфлацијата и инфлациските очекувања.

Според нејзините зборови, „повиците за намалување на каматните стапки растат, дури и предвреме, и веројатно ќе се интензивираат бидејќи половина од светското население гласа оваа година“.

„Ризиците од политичко мешање во одлучувањето на банките и назначувањето на персоналот растат. Владите и централните банкари мора да одолеат на овој притисок“, додаде Георгиева.

Успехот на централните банкари во избегнувањето на глобалниот финансиски колапс за време на пандемијата беше брзо проследен со затегнување на монетарната политика за намалување на инфлацијата. И двата обиди беа во функција на нивната независност и доверба во нив.

За споредба, Георгиева истакнува дека за време на периодот на висока инфлација во 1970-тите, централните банки немаа јасни мандати да и дадат приоритет на стабилноста на цените, ниту јасни закони кои ја штитат нивната автономија, и како резултат на тоа, тие честопати беа под притисок од политичарите да ги намалат каматите. стапки.

Таа ги наведе податоците од студијата на ММФ која покажа дека помеѓу 2007-ма и 2021-ва година, централните банки со силна независност биле поуспешни во држењето на инфлациските очекувања под контрола.

Управниот директор на ММФ, исто така, рече дека силното владеење е важно за да се обезбеди независност на централните банки, а владите имаат одговорност да им помогнат да ги постигнат своите цели, вклучително и преку фискалната претпазливост.

„Воведувањето разумни фискални политики кои го одржуваат нивото на долгот одржливо помага да се намали ризикот од можен притисок врз централната банка да обезбеди евтино финансирање на владата, што на крајот ја поттикнува инфлацијата“, додава Георгиева.

Таа е категорична дека ММФ е подготвен да обезбеди техничка помош за земјите-членки кои сакаат да ги зајакнат рамките на нивната монетарна политика.