Во 2024 година Украина мора да плати 2,19 милијарди долари на Меѓународниот монетарен фонд за сервисирање на претходно доделените заеми, пишува украинскa „Страна“.

SDR, или специјални права на влечење, е вештачка резерва и тендерски инструмент издаден од ММФ.

Пресметано по тековниот курс на доларот, износот на долгот е 2,9 милијарди долари. Највисоките износи за исплата се програмирани за во март и септември 2024 година. За секој од нив Украина треба да му плати на ММФ 705,5 милиони долари.

Извршниот одбор на ММФ минатата недела одобри трет преглед на програмата за заем на Украина од 15,6 милијарди долари и одобри исплата на 880 милиони долари буџетска поддршка, со што вкупните исплати ќе достигнат 5,4 милијарди долари.