Одморот во јуни е значително поевтин отколку во сезоната, а во Грција може да се најде пакет во последен момент за 29 евра по лице – 7 ноќевања, Пефкохори,  со сопствен превоз.

Секако, се зависи од агенцијата, како и од избраниот аранжман, но некои места традиционално се издвојуваат како поповолни од другите. Паралија, Олимпик Бич, но и Парга, Лефкада, Евија – ова се некои од популарните летни дестинации за кои сè уште можете да најдете аранжмани за помалку од 100 евра за апартманско сместување.

Најевтините грчки одморалишта припаѓаат на местата во олимпискиот регион, кои се долгогодишни омилени на нашите туристи и се вклопуваат во сечиј буџет.

За тоа сведочи и многу познатата листа на одморалишта во олимпискиот регион – Паралија, Лептокарија, Олимпик Бич, Неи Пори... Местата во Солунскиот регион, како Аспровалта, Врасна и Ставрос, исто така имаат добра репутација кога доаѓа до цените за сместување, додека на Халкидики, наводно, во последните неколку години во благ пораст, што повторно не значи дека не може да наидете на крајно поволни понуди.

Факт е дека во секоја од дестинациите може да се најде сместување по многу ниски цени за целото семејство, но најчесто таквите капацитети се доста далеку од морето или не нудат многу содржини како некое луксузно сместување. Значителна разлика во цените можете да забележите и кога станува збор за места кои имаат добра репутација во споредба со оние кои се помалку познати и со помал туристички развој, но тоа не мора секогаш да биде така. Огромен број фактори играат улога во формирањето на цените, затоа на една дестинација може да се забележи широк асортиман и варијација на цените.

Генералниот пресек покажува дека најниските цени за сместување се на Евија, Атос, во околината на Солун, потоа Ставрос и сите места во олимпискиот регион.

Што се однесува до островите, најповолни адути се Евија, Лефкада и Тасос и речиси се неспоредливи со Миконос или Санторини, кои важат за најскапи дестинации за одмор во Грција.

Местата кои се најблиску дефинитивно се одморалиштата во околината на Солун, како што се Агиа Триада, Неа Миханиона, а потоа понатаму Ставрос, Аспровалта и Олимпискиот регион“, изјавија од Грција инфо.

Цени на храна, лежалки и чадори

Со оглед на тоа што буџетот за одмор не го склучувате само со сместување и патни трошоци, релативно евтини се и информациите до кои можете да поминете со храна на споменатите дестинации, особено ако не јадете во ресторани, туку купувате намирници на пазар или во маркет.

Според минатогодишните искуства, во регионот на Солун, како и во Олимпија, има вообичаени кафулиња во кои се добива чадор за плажа и лежалка со нарачаниот пијалок, додека на повеќето други места лежалките се плаќаат одделно по 10-15 евра. сет. Исто така, цените во кафулињата се пониски од просечните.