Робинхуд е платформа за онлајн тргување со акции на берзите на Вол Стрит, чиешто постоење и обемот на тргување кое се прави преку нив од таканаречени. мали инвеститори, предизвикаа неколку контроверзни ситуации само од почетокот на 2021 година, каде што секако најголема беше аферата поврзана со шорт продажбите, а за возврат „масовно востание“ во одбрана на GameStop.

Financial Industrial Regulatory Authority (FINRA), како актуелно регулаторно тело за сите трансакции на Вол Стрит, одлучи да го казни Робинхуд со 70 милиони долари за „системски превид“ за нанесување штета на инвеститорите со давање погрешни информации“

Ова е досега најголемата изречена казна во историјата на работењето на FINRA.

Сепак, казната не беше изречена за кој било случај од тековната календарска година, туку за долгорочните системски прекинувања на тргувањето на платформата што се случија во текот на март 2020 година, како и за недоволно објаснети процедури за тргување со опции, што доведе до самоубиство на еден дваесетгодишен трејдер.

Робинхуд ќе мора да плати 57 милиони долари казна и уште 12,6 милиони долари плус камата за отштета на голем број оштетени инвеститори.

Пред само неколку месеци, оваа платформа беше доживеана како прозорец за малите инвеститори да влезат на берзата во САД (и пошироко), нешто во согласност со нејзиното име. Основана е пред осум години во Калифорнија како финансиски стартап од Бугаринот Владимир Тенев и Американецот со индиско потекло, Баиџу Праулкумар Бат.

Според социјалните мрежи, а пред сè на сега веќе познатите форуми посветени на тргувањето со акции на мрежата Редит, најновата одлука на финансиските регулатори се смета како дел од агресивната одбрана на големите инвеститори од нивниот обид да го „отворат пазарот“ на обичниот свет.