Втора година по ред, глобалните банки заработија повеќе пари од преземање обврзници и давање заеми за зелени проекти отколку од финансирање активности за нафта, гас и јаглен, пишува „Bloomberg“.

Најголемите светски кредитори лани генерираа вкупно околу 3 милијарди долари долг за зделки кои беа прогласени за зелени, според податоците собрани од новинската агенција. За споредба, секторот за фосилни горива донесе помалку од 2,7 милијарди долари.

Европските банки го предводат патот. „BNP Paribas“ е на врвот на рангирањето на зелениот долг на „Bloomberg“. Во меѓувреме, банките на Волстрит доминираат во финансирањето на фосилните горива. „Wells Fargo“ и „JPMorgan Chase“ генерираат најголем профит од зделките за нафта и гас.

„BNP Paribas“, најголемата банка во Европската унија (ЕУ), минатата година заработи речиси 130 милиони долари од својот бизнис со зелени финансии.

На второ место е „Credit Agricole“ со 96 милиони долари, а на трето – „HSBC Holdings“ со 94 милиони долари.

Во меѓувреме, „Wells Fargo“ заработи 107 милиони долари во обврзници и заеми за секторот за фосилни горива. Следеа „JPMorgan“ и „Mitsubishi UFJ Financial Group“, и двете со 106 милиони долари.

Инфографик: „Bloomberg“

Во Европа, регулативите се построги и Европската централна банка (ЕЦБ) и највисокиот банкарски орган во регионот јасно ставија до знаење дека сакаат финансиската индустрија да ја забрза зелената транзиција, забележува „Bloomberg“.

Заемодавачите во Европа се соочуваат со казни и повисоки барања за капитал доколку не ги декарбонизираат своите изложености. Како одговор, многу банки наметнуваат експлицитни ограничувања за финансирање на секторот за фосилни горива.

Во меѓувреме, во САД, регулаторниот изглед останува неизвесен и фрагментиран бидејќи многу републикански држави ставаат пречки во начинот на зелената транзиција. Банките осомничени дека го задржуваат финансирањето на секторот за нафта и гас се повеќе се соочуваат со одмазда. Тексас е меѓу државите кои се закануваат дека ќе ги прекинат банките на Вол Стрит кои прифаќаат цели за нето-нула емисии.

Наспроти ова, глобалната финансиска индустрија сериозно заостанува во постигнувањето на целите утврдени во договорот за клима во Париз. Според анализата на „BloombergNEF“, до 2030-та година четири пати повеќе капитал мора да се распредели на проекти за животна средина отколку на фосилните горива за да се усогласат со целите за нето нула емисии.

„Банкарското финансирање не е ни приближно до она што е потребно за транзицијата“, коментира Трина Вајт, одржлив финансиски аналитичар во „BNEF“.

Инфографик: „Bloomberg“

Поентата на Вајт ја повтори Jејсон Шварц, постар стратег за комуникации во проектот „Sunrise“, непрофитна насочена кон придонесот на финансискиот сектор во глобалното затоплување.

Минатата година беше најжешката досега, според „Global Carbon Project“. Групата проценува дека емисиите на јаглерод диоксид од согорувањето на фосилните горива се зголемени за 1,1% до нов врв во 2023-та година.

Севкупно, банките издадоа 583 милијарди долари зелени обврзници и заеми минатата година, во споредба со 527 милијарди долари долг за фосилни горива. Во 2022-ра година, банките насочиле 594 милијарди долари во проекти за животна средина и 558 милијарди долари во нафта, гас и јаглен, според податоците на „Bloomberg“.