Групата, која исто така ги вклучува Дојче банка, БНП Парибас и УниКредит, иницираше формирање на паневропски сервис за плаќање, а исто така е поддржана од Брисел.

Повеќе од 30 најголеми европски банки и обработувачи на картички планираат да воспостават услуга за плаќање што ќе може да се натпреварува со група американски финансиски и гигантски картични системи како што се Visa, Mastercard, PayPal и Apple. Според Фајненшл тајмс, групата е собрана во Европската иницијатива за плаќања (ЕПИ), а нејзиниот претседател Јоаким Шмалцл истакнува дека идејата е да се создаде европски гигант за плаќање, способен да се натпреварува со американски компании.

Нацрт до септември

Иницијативата, со седиште во Брисел, во моментов обединува околу 40 експерти во платежни трансакции и трансакции со картички. Тие започнаа да работат пред девет месеци, а до септември треба да подготват пан-европска услуга за плаќање што може да се користи за плаќање во физички и онлајн продавници, да плаќаат сметки помеѓу индивидуални потрошувачи и да подигаат готовина на банкомати. Банките што се дел од оваа иницијатива вклучуваат гиганти како германски Дојче банка, француски БНП Парибас, италијански УниКредит, шпански Сантандер и холандски ИНГ. Клиентите на овие 30 банки и процесори сочинуваат повеќе од половина од сите трансакции со картички во Европа.

Според FT, проектот има поддршка од Европската комисија и европските финансиски регулатори. Јоаким Шмалцл посочува дека ЕПИ досега има добиено повеќе од 30 милиони евра од субјектите што го поддржуваат. Патем, Шмалцл е исто така член на одбор на Здружението на германските штедилници, најголемата организација на германски банки кои работат со граѓани и ревносен поддржувач на иницијативата. Првата апликација ЕПИ што ќе овозможи електронско плаќање во реално време помеѓу потрошувачите може да биде лансирана уште во 2022 година. Следните алатки за плаќање може да следат во втората половина, посочува Шмалцл.

Стратешка автономија на ЕУ

Буркард Балц, член на управниот одбор на Бундесбанк, посочува дека германската централна банка го поддржува ЕПИ, со што „ќе се зајакне стратешката автономија на Европската унија на пазарот на платни услуги, ќе се подобри конкуренцијата и со тоа ќе се подобри изборот на потрошувачот“.

Иницијативата беше поздравена и од Европската централна банка. Европската комисија ја опиша иницијативата како „нов, амбициозен и европски проект“. Од Брисел тие додадоа дека сметаат дека граѓаните и компаниите на ЕУ треба да имаат корист од брзи, ефикасни и сигурни решенија за плаќање. „ЕПИ ќе биде клучен и одлучувачки чекор во таа насока, особено ако опфаќа широк спектар на европската банкарска заедница“, соопшти Европската комисија.

Досега, Европската иницијатива за плаќања доби 30 милиони евра од своите поддржувачи

Плаќањата со картички во Европа најмногу ги обработуваат компании со седиште во САД. Според лоби групата европски трговци Еврокомерц, четири од пет плаќања со картички на „стариот континент“ се обработени од Мастеркард и Виза. Јоаким Шмалцл предупредува дека ваквиот доминантен удел на пазарот на американските сопственици на картички може да им наштети на потрошувачите и трговците, како преку релативно високи давачки, така и од аспект на заштита на личните податоци. Патем, порано европските обиди да се предизвика доминација на американските картички завршија безуспешно.

Проектот Моне, поддржан од 24 банки во 2011 година, пропадна поради недостаток на политичка поддршка и неуспех да се развие одржлив деловен модел. Ова не е лесно затоа што платниот систем е привлечен за трговците само доколку го користат многу потрошувачи. Истото важи и од аспект на потрошувачот.