Многу од највредните компании во светот се наведени на S&P 500, бенчмарк индексот за американската берза.

Поради оваа причина, не е изненадување да се види дека извршните директори на овие клучни компании имаат пакети за компензација од повеќе милиони долари. Но, што содржат овие пакети? И дали овие извршни директори секогаш го добиваат надоместокот што им се доделува? Или се зголемува и намалува со берзанските флуктуации?

Во денешниот инфографик, ги користиме податоците објавени од The Wall Street Journal за да ги прикажеме најплатените извршни директори на компаниите S&P 500 во 2022 година и да истражуваме што вклучува нивниот надоместок.

20 најплатени извршни директори

Пакетите за компензација на извршните директори на компаниите S&P 500 опфаќаат не само плати, туку бонуси, награди со доделување на акции и други стимулации.

Еве ги извршните директори на компаниите од S&P 500 на кои им беа доделени највисоките пакети за плати минатата година и секторите на кои припаѓаат.

Сундар Пичаи, извршен директор на матичната компанија на Google, Alphabet, се најде на врвот на листата со доделен пакет за плати во вредност од околу 226 милиони долари, што е над 800 пати повеќе од просечната компензација на вработените на Google. Неговиот платен пакет ја вклучуваше неговата годишна плата од 2 милиони долари, сума од 6 милиони долари за неговото лично обезбедување и награди во акции во вредност од 218 милиони долари.

Во меѓувреме, наградениот пакет на плати на извршниот директор на Live Nation Entertainment, Мајкл Рапино, се искачи на 139 милиони долари во 2022 година од речиси 14 милиони долари претходната година. Ова вклучува награди во акции првично во вредност од 116 милиони долари.

Технолошките компании Apple и Broadcom не заостанаа. Додека пакетот за компензација на извршниот директор на Apple, Тим Кук беше проценет на 99 милиони долари во 2022 година, на претседателот и извршен директор на Broadcom, Хок Тан, му беа доделени 61 милион долари.

Други извршни директори кои се најдоа на листата се извршниот директор на глобалниот осигурителен гигант AIG, Питер Зафино и коизвршните директори на Нетфликс, Тед Сарандос и Рид Хестингс. Додека Хестингс доби покачување од 10 милиони долари минатата година, тој се повлече од оваа функција во јануари 2023 година.