На аукцијата што се спроведе денеска (7 ноември) во рамки на втората емисија на граѓански обврзници, учествувале 907 граѓани кои вложиле 1,08 милијарди денари (17,7 милиони евра)., соопштија од Министерството за финансии.

Тоа значи дека побарувачката кај граѓаните била за 80 отсто поголема од износот што го нудеше државата – 600 милиони денари (околу 10 милиони евра).

Граѓанската обврзница е со каматна стапка од 5 отсто годишно. Една обврзница чинеше 10 000 денари или нешто повеќе од 160 евра, а рокот на доставување е две години. Тоа значи дека за овој временски период оној што купил една граѓанска обврзница, ќе добие плус 1 000 денари на сметка од камата.