Американскиот национален долг достигна рекордни 32 трилиони долари за прв пат оваа недела, покажаа податоците објавени од Министерството за финансии во петокот.

Пресвртницата беше постигната помалку од две недели откако претседателот Џо Бајден го потпиша законот со кој се суспендира ограницувањето на кредитниот лимит на Вашингтон од 31,4 трилиони долари, со што ќе се избегне она што би било првото неисполнување на долгот на САД. Мерката и овозможи на владата на земјата да позајмува неограничени средства до 1 јануари 2025 година, кога завршува суспензијата на плафонот на долгот. Ова значи дека владата може да продолжи да плаќа за услугите дома, како што се социјалното осигурување и Медикер, со позајмување пари во странство и ефективно собирање уште повеќе долгови.

Плафонот беше укинат по повеќекратните предупредувања од американското Министерство за финансии дека доколку не се преземе чекорот, земјата нема да ги исполни своите обврски. Лимитот за задолжување беше достигнат уште во јануари, а Министерството за финансии имаше ограничен арсенал на мерки што може да ги спроведе за да спречи неисполнување на обврските, што се очекуваше на почетокот на јуни. Предупредувањата предизвикаа жестока, повеќемесечна дебата меѓу републиканците и демократите за приоритетите за трошење, ставајќи го во опасност одобрувањето на мерката.

На првиот работен ден по укинувањето на плафонот на долгот, федералното задолжување порасна за околу 400 милијарди долари.

Според Њујорк Тајмс, вредноста од 32 трилиони долари е достигната девет години порано од прогнозата пред пандемијата Ковид-19. Експертите велат дека за да се избегне нова криза, Владата треба да ги реши факторите кои влијаат на долгот.

„Додека бркаме над 32 трилиони долари без крај, одамна е време да се справиме со основните двигатели на нашиот долг, а тоа се задолжителниот раст на трошоците и недостатокот на доволни приходи за нивно финансирање“, рече Мајкл А. Петерсон, шеф на Фондацијата Питер Г. Петерсон. Според проекциите на фондацијата, САД би можеле да акумулираат уште 127 трилиони долари долг во следните 30 години, а трошоците за камати ќе изнесуваат околу 40% од федералниот приход на земјата до 2053 година.