Високо е учеството на младите до 39 години за добивање станбен кредит со ниска камата, па дури и без камата кај многудетните семејства, за купување прв дом, преку програмата „Моја куќа“ на Јавната служба за вработување во Грција. 75 отсто од заемот доделен од ДИПА е без камата, а само 25 отсто ќе бидат дадени врз основа на условите поставени од банките кои учествуваат во програмата.

Право на пријавување имаат млади луѓе на возраст од 25-39 години и парови – доколку еден член го исполнува критериумот за возраст – со приход од 10.000 до 16.000 евра и немаат сопствен дом. Максималниот износ на заемот не може да биде поголем од 150.000 евра, а вредноста на куќата – врз основа на договори – 200.000 евра.

Досега има повеќе од 14.000 апликации од млади и млади брачни парови за учество во програмата „Моја куќа“. Интересот е многу висок, што ја зголемува веројатноста дека дури и почетната сума предвидена од Јавната служба за вработување (ДИПА) ќе се удвои и ќе достигне 1 милијарда евра. Веќе, според најновите податоци што ги презентираше „Катимерини“, најмалку 600 од апликациите се однапред одобрени од банките, додека има и 50 случаи кои веќе се вклучени во фазата на вклучување, како што доставија заинтересираните страни. до банката потребните документи за одреден имот. Ова, односно пронаоѓањето на вистинскиот имот е најважниот чекор за одобрување, под услов потенцијалните кредитокорисници да ги исполнуваат основните услови за учество во програмата, односно да се млади луѓе, до 39 години, да имаат приход над 10.000 а до 16.000 евра и немаат сопствен дом.