Дефицитот на САД во стоковната трговија со светот достигна нов рекорд во ноември, бидејќи увозот се искачи на историски максимум. Надворешно трговскиот дефицит се зголеми на 97,8 милијарди долари минатиот месец од 83,2 милијарди долари во октомври, соопшти Министерството за трговија. Увозот се зголеми за 4,7 отсто на 252,4 милијарди долари, предводен од набавките на стоки за индустријата, додека увозот на стоки за широка потрошувачка се зголеми на 67 милијарди долари, што е исто така ново високо ниво.

Извозот, пак, падна на 154,7 милијарди долари. Силната побарувачка на потрошувачите и деловните инвестиции го доведоа американскиот дефицит на суровини на рекордно високо ниво оваа година, јави Блумберг. Со оглед на ниските нивоа на залихи, тензичните синџири на снабдување и пренатрупани пристаништа, американските увозници се борат да ги задоволат растечките апетити на клиентите за готови производи и индустриски материјали.