Цените на суровата нафта, по значителното зголемување, се приближија до нивото од 100 долари за барел, со очекување дека наскоро повторно ќе го надминат тој праг, пренесува Радио Слободна Европа (РСЕ) пишуваат светските медиуми, кои додаваат дека новата зголемувањето се должи на одлуката на Саудиска Арабија и Русија за продолжено намалување на производството и други фактори, исто така, ги зголемија стравувањата од ново зголемување на инфлацијата.

Аналитичарите предупредуваат дека цената на нафтата наскоро би можела да го надмине нивото од 100 долари за барел, продолжувајќи со остриот пораст по ограничувањата на производството во Саудиска Арабија и Русија, посочува Тајмс.

Цените на нафтата се зголемија од околу 75 долари за барел на почетокот на јули, особено во последните три недели, по ненадејната одлука на Саудиска Арабија и Русија да го продолжат ограничувањето на производството до декември.

Двете земји повлекоа повеќе од 1,3 милиони барели нафта дневно од пазарот, или повеќе од еден процент од глобалната побарувачка, надвор од границите на картелот ОПЕК + чиј член се тие.