Европската централна банка нема да се поколеба од првото намалување на каматните стапки во јуни поради неизвесноста на цената на нафтата, изјави членот на Управниот совет Франсоа Вилерој де Галхау.

Според гувернерот на Банката на Франција, дури и ако конфликтот на Блискиот Исток доведе до зголемување на цената на нафтата, креаторите на политиката прво ќе треба да анализираат дали таквиот шок би ги поттикнал основните цени и инфлациските очекувања. Ова значи дека нема „механичка“ реакција, рече тој во интервјуто за Les Echos објавено во неделата.

Запрашан дали неизвесноста може да го одложи почетокот на монетарното олеснување, тој рече „не – освен ако нема изненадувања, не можеме да чекаме премногу долго“.

Претставниците на ЕЦБ се согласуваат со нивната одлука за стапката од 6 јуни како време да се започне со намалување на трошоците за задолжување. Вилерој гласно го поддржуваше таквиот потег, додека неговите поостри колеги изразија различно ниво на убедување, а некои велат дека тоа е само зголемена веројатност.

„Со оглед на тоа што имаме доволно доверба во фактот дека ќе ја исполниме целта за инфлација од 2 отсто до следната година, наша должност е да ги минимизираме трошоците во однос на активноста и вработувањето“, рече Вилерој. „Тоа е поентата на првото намалување во јуни.

И покрај тоа што јуни станува посигурен, стапката на ЕЦБ е послаба потоа, бидејќи оние што ги одредуваат стапките се поделени околу тоа колку треба да се посветат на олеснување. Вилерој рече дека ќе има намалувања со „прагматично темпо“ понатаму.

„Секогаш ќе имаме капацитет да го прилагодиме тоа ако надворешен шок се заканува на дезинфлацијата“, рече тој.