Регулаторната комисија за енергетика денеска треба да ја објави новата цена на електричната енергија, која според информациите до кои дојде Сител ќе се зголеми за 12,5 проценти и според пресметките со намалувањето на ДДВ – то од први јули од 18 на 5 отсто, крајната цена за домаќинствата ќе остане иста или ќе биде пониска за помалку од еден процент.

Инаку, дел од енергетските компании изразиле незадоволство на вчерашниот состанок бидејќи поголемиот дел од нивните трошоци не биле прифатени, а некои од нив најавија и тужби за РКЕ.

Новата цена на срујата ќе почне да важи од први август.