Иако се уште не се гледа конечниот крај на доларот, во светската економија се повидливи се знаци на дедоларизација, сметаат стратезите на најголемата американска банка „ЈП Морган“.

Како што истакнуваат финансиските стратези на Волстрит, Мира Чандан и Октавио Попеску, за Ројтерс, употребата на доларот на глобално ниво сè уште не е поместена од својата историска позиција, но работите не се баш така „зад сцената“.

Дедоларизацијата е забележана во девизните резерви, каде што уделот на доларот падна на рекордно ниско ниво, бидејќи неговиот удел во извозот се намалува, велат стратезите, но забележуваат и дека употребата на доларот „продолжува да расте на пазарот на суровини. ”

Влијанието на наглото зголемување на каматните стапки во САД и наметнувањето санкции за земји како Русија ги натера земјите од БРИКС, односно Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, да се спротивстават на хегемонијата на американската валута, потсетува британсската агенцијата.

Според проценката на JP Morgan, учеството на американскиот долар во светскиот извоз на почетокот на недделата се намали на рекордно ниско ниво од девет отсто, додека кинеската валута достигна рекордно високо ниво од 13 отсто.

Учеството на доларот во девизните резерви на централните банки во светот падна на рекордно ниско ниво од 58 отсто, иако и натаму е најзастапена валута на глобално ниво.

Но, и „ЈП Морган“ посочува дека јуанот како девизна резерва е прифатен во ограничен обем, оценувајќи дека тоа нема многу да промени во иднина, со оглед на ригорозната контрола на кинеските власти.