Во текот на претходната година цените на шеќерот на светскиот пазар донекаде се стабилизираа, но неодамна почнаа нови флуктуации. Последниот извештај на ФАО покажува дека на глобално ниво, следената храна паднала во цена во просек за 20 отсто во текот на минатата година. Сепак, цената на шеќерот повторно порасна. По растот од 6,9 отсто во февруари, кој ја однесе цената на највисоко ниво од 2017 година, сега е забележан уште еден пораст од 1,5 отсто.

Во неодамна објавениот извештај на Министерството за земјоделство за состојбата на пазарот на шеќер во Србија се предвидува дека земјоделците би можеле да ја искористат оваа ситуација. Се очекува годинава да посеат повеќе шеќерна репка. Во 2022 година, површината под оваа култура била 34.728 хектари, а производството било за 18,6 отсто помало од претходната сезона.

Глобално производство на шеќер во пазарната 2022/23 година. се проценува на околу 183,2 милиони тони, што е за 2,8 милиони тони повеќе од минатата сезона. Истовремено се очекува потрошувачката да достигне рекордно ниво, поради растот на пазарите во Кина, Индонезија и Русија.

Експертите забележуваат дека тоа ќе доведе и до пад на залихите, бидејќи растот на глобалната потрошувачка ќе го надмине зголемувањето на производството, објави Политика. рс.