Минатата година во Србија заврши со инфлација од 15,1 отсто. За граѓаните тоа беше година кога цените пораснаа, а платите изгубија вредност. Од друга страна, во „кризната година“ профитираа трговските синџири, но и банките кои ја зголемија заработката за 90 отсто, анализира Н1.

На тоа влијаеја различни фактори, но еден од нив беа каматните стапки кои минатата година растеа со вртоглава брзина, па станавме рекордери во регионот. Првите пет најголеми банки во Србија во 2022 година и покрај кризата остварија значителен профит. Анализата на работењето на банките во претходната година во однос на 2021 година ја објави економскиот месечник Бизнис и финансии. Според овие податоци, АИК банка е најдобра.

Лани имала добивка од околу 222,8 милиони евра, што е за околу 340 отсто повеќе од 2021 година. Понатаму, финансискиот извештај на ОТП банка покажува дека нивната нето добивка во 2022 година изнесувала околу 92,6 милиони евра, што е зголемување за околу 88 отсто за една година. Во извештајот на Уникредит банка може да се види дека во 2022 година остварила нето добивка од околу 71,4 милиони евра, што во однос на 2021 година е зголемување за околу 42 отсто.

Како што може да се види во финансискиот извештај на Рајфајзен банка, остварената нето добивка на крајот на минатата година изнесуваше околу 82,6 милиони евра, односно 40 отсто повеќе од 2021 година. Конечно, нето добивката на Интеза банка за 2022 година изнесува 108,1 милиони евра, што е зголемување за околу 19.679.010 годишно. Без разлика што, ако не се земе предвид АИК, која презеде сопственост на друга банка, Интеза е најпрофитабилната банка во Србија, таа не заработила најмногу во однос на 2021 година.

Тие ја зголемиле добивката за 22 отсто. Во просек 80 отсто од профитот на една банка доаѓа од камата, објаснува за „Нова“ финансискиот експерт Владимир Васиќ. Исто така, професорот на белградската банкарска академија, д-р Зоран Грубишиќ, вели дека профитот зависи и од прометот на кредитната активност, односно дали клиентите воопшто се задолжуваат. кредит, банка, пари, готовина, пари.