Претседателката на синдикатот за трговија и услуги на Босна и Херцеговина, Мерсиха Бешировиќ, по повод Меѓународниот ден на трудот, истакна дека се менува свеста кај граѓаните за работничките права на трговците, а како пример за тоа ја посочи активноста на Синдикатот „Купувајте на 30 април за да бидеме сите слободни на 1 мај“, за што изјави дека граѓаните биле воодушевени.

„Навистина треба да пазаруваме пред празниците и притисокот од јавноста вроди со плод. Тоа што продавниците денес се затворени нема никаква врска со никакви законски одлуки, туку е исклучиво резултат на притисокот на јавното мислење, како и на фактот дека има недостиг на работна сила“, истакна таа при гостувањето на ТВСА, пренесува Кликс.ба. Како што наведе таа, работодавачите стануваат се повеќе свесни колку се важни нивните вработени.

„Кога предупредивме дека и трговијата ќе биде погодена од недостиг на работна сила, дека ќе ги сноси последиците од егзодусот, тие ни се смееја. Тие рекоа: „Па, луѓето од Непал и Авганистан навистина не можат да работат во трговијата. „, гледате дека навистина можат“, рече таа. За неа шокантна е информацијата од нејзините синдикални колеги од Хрватска дека одредени продавници во оваа земја работат само една смена. Постои страв дека ситуацијата во Босна и Херцеговина ќе биде уште полоша, односно дека ќе се случи она што се случи во некои европски земји.

„Либерализацијата на увозот на работна сила уште повеќе ќе ги намали работните услови и платите“, предупреди таа. Бешировиќ истакна дека зголемувањето на платите во трговијата е последица и на недостигот на работна сила.