Шефицата на ММФ предупреди на растечката ранливост на глобалната економија, бидејќи најголемите светски централни банки продолжуваат да се борат против тврдоглаво високата инфлација.

„Едноставно, нема начин каматните стапки да се зголемат толку многу откако беа толку ниски толку долго, а да нема ранливост. Нешто ќе пукне“, рече директорката на Меѓународниот монетарен фонд Кристалина Георгиева за Политико.

Георгиева предупреди дека покревката глобална економија ќе донесе побавен раст и поголема финансиска нестабилност.

ММФ, меѓународната институција задолжена за обезбедување финансиска помош за проблематичните земји и за следење на здравјето на глобалната економија, предвидува дека глобалниот раст ќе остане на околу 3 отсто во следните пет години, што е најниска прогноза за среднорочен раст од 1990 година.

Смирувачко е што тој не мисли дека светската економија оди кон повторување на светската финансиска криза од 2008 година и покрај сите проблеми во банкарскиот сектор што се појавија во САД и Швајцарија.

Ова не е 2008 година, иако минатомесечниот колапс на банката во Силиконската долина ја предизвика таа загриженост“, рече Георгиева, објаснувајќи дека кризата во 2008 година настанала затоа што премногу финансиски институции имале средства на нивните книги што се покажало дека се повеќекратно преценети.

„Сега тоа го немаме. Финансискиот систем, и банкарски и небанкарски е почист“, вели Георгиева.

Меѓу другото, Георгиева предупреди дека економијата е потенцијално негативно погодена од светот поделен на различни геополитички табори поради војната во Украина, како и тензиите меѓу САД и Кина.