НЛБ банка доби дозвола од Европската централна банка (ЕЦБ) за спојување на Н Банка (поранешна подружница на руската Сбербанк), објави групацијата преку веб-страницата на Љубљанската берза.

Спојувањето се очекува да се случи на почетокот на септември, а доколку се договорат, клиентите на Н банка автоматски ќе станат клиенти на НЛБ.

Како што е објаснето на веб-страницата на Н банка, трансферот на операциите ќе се врши од попладнето на 31 август до утрото на 4 септември.

НЛБ го најави спојувањето веднаш по преземањето на поранешната филијала на руската банка Сбербанк во Словенија во март минатата година, потсетуваат словенечките медиуми.

Преземањето се случи откако ЕЦБ и Единствениот одбор за резолуција на крајот на февруари минатата година одлучија дека банкарската групација Сбербанк Европа, која вклучуваше филијала во Словенија, ќе престане со работа поради санкциите воведени кон Русија како резултат на воената агресија против Украина, пренесува Индикатор.ба.

Работењето на Сбербанк во Словенија беше ограничено само на картички, а повлекувањата и плаќањата беа можни само во износ од 400 евра дневно. Според тогашните тврдења на Банката на Словенија, постоеле две можности: филијалата да престане со работа, а на штедачите да им се исплати според правилата на гарантната шема или да добие нов сопственик. Следеше последната, филијалата ја купи НЛБ за 5,1 милион евра, а за клиентите немаше никакви промени, работата набрзо се одвиваше нормално.