Групацијата НЛБ во првите девет месеци оствари нето добивка од 205,5 милиони евра, што е за 96 отсто повеќе во однос на истиот период лани.

Приходите на Групацијата по девет месеци се зголемија за 30 отсто на 499,9 милиони евра, се вели во деловниот извештај објавен вчера.

Само во третиот квартал, кој, според НЛБ, минимално или воопшто не бил засегнат од растечките здравствени проблеми, Групацијата забележа нето добивка од 65,7 милиони евра.

Во согласност со економското закрепнување, НЛБ очекува силен раст на кредитирањето на населението во Словенија оваа година, со акцент на хипотекарното кредитирање.