Групацијата НЛБ објави нето профит од 162,2 милиони евра во првите девет месеци од оваа година, што е за два процента повеќе отколку во истиот период минатата година, објави најголемата словенечка банка.

Сите банки во групата остварија добивка, при што родителскиот профит на НЛБ запре на нешто помалку од 163 милиони евра, што е за 21 процент повеќе од истиот период лани.

Добивката на Групацијата пред оштетување и резервите достигна 170,3 милиони евра, што е за седум проценти повеќе во однос на истиот период лани. Во првите девет месеци, Групацијата издаде резерви од 9,7 милиони евра, наспроти 19 милиони евра во истиот период минатата година.

Нето приходот достигна 384,7 милиони евра, што е за четири проценти повеќе во однос на истиот период лани. И покрај исклучително ниските каматни стапки на словенечкиот пазар, растот се засноваше и на повисоки нето приходи од камати, кои пораснаа за три проценти на годишно ниво и повисоки нето приходи од такси и провизии. Тие се зголемија за шест проценти во однос на истиот период минатата година.

На ниво на Групацијата, нето-кредитите на клиентите се зголемија за пет проценти во однос на крајот на 2018 година, а се зголемија и депозитите на клиентите. Вкупната добивка на билансот на состојба се зголеми за шест проценти на 13,49 милијарди евра за девет месеци.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк