Историски момент, индустрискиот просек на Дау Џонс за прв пат е над 30.000 поени! Тесла достигна пазарна капитализација од повеќе од 500 милијарди долари, оваа година цената на акцијата се зголеми за шест пати! Индексот S&P 500 се затвори на рекордно ниво! Европските акции на највисоко ниво во последните девет месеци, за глобалните акции ова може да биде најдобриот месец досега!

Тоа е само дел од насловите на светските медиуми во ноември, откако берзите едноставно полудеа заради добрите резултати од тестовите за вакцини против вирусот ковид-19 и надежта дека кризата е завршена, но и олеснувањето затоа што предавањето на власта во САД се движи во подемократска насока.

Но, има и такви меѓу нас за кои глобалното враќање на берзанските врвови значи повеќе од само лулкање на бран позитивни мисли. Имено, тие пресметуваат, следат како се опоравува нивното портфолио за странски инвестиции во вториот дел од годината. Кој инвестирал во популарните акции на ETF, средства што тргуваат на берза, на пример, го реплицираат водечкиот американски индекс S&P 500, веројатно е забавен од анализата на Тесла и одлуката компанијата да влезе во системот во декември.

Имено, оние кои досега не инвестирале директно во оваа расцутена акција, индиректно ќе започнат да жнеат некои од неговите плодови, бидејќи фондот што го следи споменатиот индекс, ќе мора да ги купи и тие акции. Во суштина, без оглед дали се во добивка или загуба во врска со нивните странски инвестициски зафати во ера на ниски каматни стапки, слободно може да се каже дека сите во 2020 година сигурно имале добри нерви. Занесени од избувнувањето на пандемијата на почетокот на годината, што беше проследено со астрономскиот подем на технолошките компании, трговијата беше како возење со ролеркостер.

Затоа, на прашањето што најмногу го импресионирал оваа година, Иван Стојановиќ, управител на брокерскиот оддел на германска инвестициска куќа во Хрватска, одговори на следниов начин: пазар од 2009 година), што е апсолутен рекорд за таков пад за краток период, а дното беше на -34 проценти. По тој краток и бурен период, следеше уште побрзо закрепнување, така што S & P500 во моментов е на +12,7 проценти од почетокот на годината, а технолошкиот индекс Nasdaq 100 е пораст за 39,35 проценти “.

Популарни акции

Што и каде инвестираа хрватските инвеститори во белиот свет? Новац.хр го упати прашањето до менаџерите во водечката хрватска и регионална куќа за инвестиции.

“Ако го анализираме тргувањето на нашите клиенти на странски берзи, можеме да видиме дека тие главно инвестирале во акции или ETF. Најпопуларна земја се САД и во помала мера Германија и Велика Британија. Од секторите, најпопуларни се ETF на берзанските индекси ( на пример, на S&P или Nasdaq), технолошкиот сектор и ETF поврзани со злато и нафта “, одговара Даниел Делаш, член на Управниот одбор на Интеркапитал хартии од вредност.

Во октомври, нивните најпопуларни акции беа технолошките, бидејќи секторот практично стана новиот „безбеден рај“ (на пример, „Мајкрософт“, „Тесла“, „Епл“ и „Амазон“), а што се однесува до трговијата со средства на берзата, хрватските инвеститори најмногу инвестираа во оние што обратно се движат кон индексите што ги следат, како што се S&P 500 и Nasdaq 100.

„Врз основа на тоа, можеме да заклучиме дека нашите клиенти имаа песимистички очекувања гледајќи во идното движење на пазарот на капитал во САД“, заклучија авторите на блогот ИнтерКапитал. Со оглед на бомбастичното одвивање што се случи на американскиот пазар, овие инвеститори ќе беа измамени ако ги задржаа акциите на тие средства во ноември (бидејќи во случај на инверзни фондови, нивната цена се зголемува само доколку падне цената на индексот за кој се врзани). Ако ништо друго, примерот понатаму покажува колку е непредвидлива оваа година.

ЕТФ се во подем или, како што би рекле финансиерите, привлечна класа на средства во светот, а Блумберг пишува, на пример, дека во пандемијата тие го зацементирале својот статус на инвестиција, што „мора да биде“.

Најголемите и најпопуларните во Европа и САД ги следат водечките индекси на овие економии, така што нивните перформанси оваа година отидоа од првичниот силен пад кон последователниот брз раст. Општо, сепак, се предвидува натамошен раст на средствата на овие фондови, и во следните неколку години тој треба да ги надмине традиционалните активни фондови. Има повеќе од две илјади (средствата под управа кои сега се повеќе од седум милијарди долари), и тие претставуваат еден вид пасивна инвестиција што овозможува изложеност на разновидна група на акции. Со други зборови, инвеститорите даваат поврат еднаков на референтниот индекс (ако не се инверзни средства) и не мора самите да ги истражуваат компаниите котирани на берзите. Од друга страна, средствата поврзани со стоки, како што се златото или нафтата, овозможуваат изложеност на таа класа средства и има голем број на различни тематски фондови кои тргуваат на берза (на пример, следење на роботика и вештачка интелигенција или компании за зелена енергија).

Секако, како што предупредува Делак, инвестициите не се без ризик од нестабилност, но ЕТФ што следат широк индекс обично се помалку нестабилни од оние што следат индустрија или сектор, затоа е важно секогаш да се знае структурата на средствата што фондот ја следи и да го прочита неговиот проспект. Причините да се запознаете со овој инструмент не треба да се бараат само поради можностите за инвестирање на светските пазари. Овој месец, Загребската берза исто така доби врска, се појавија акциите на првите хрватски ETF поврзани со индексите Crobex10tr и SBI TOP, најдобрите од хрватскиот и словенечкиот пазар. Двата индекси, без оглед, се во црвена боја оваа пандемиска година, но во претходниот период (2010-2019), корпите на овие акции имаа просечни вкупни приноси од околу шест проценти, а се очекува дека со крајот на пандемијата тие ќе се вратат на т.н. нормален живот.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк