Познатиот германски производител на храна за бебиња Topfer поднесе барање за стечај.

Компанијата од Алгој, која има околу 170 вработени, поднесе барање за постапка за преструктуирање во самоуправата. Topfer, кој поголемиот дел од продажбата му е во странство, наведува дека причините за поднесување барање за неликвидност се значително зголемување на трошоците и пад на продажбата.

Локалните медиуми јавуваат дека бизнисот бил под влијание на надворешни фактори како што се последиците од пандемијата на коронавирус и војната во Украина. Пазарот во Кина падна како резултат на пандемијата на корона и едвај закрепна оттогаш. Дополнително, зголемени се трошоците за енергија и вработените, што дополнително ја оптоварува компанијата.

-Структурата на трошоците во иднина мора да се прилагоди на нивото на продажба – пишуваат германските медиуми.

Компанијата самостојно планира стечајна постапка.

-Нашиот бизнис продолжува. Веќе имавме првични разговори со нашите клиенти и деловни партнери кои го поддржуваат продолжувањето на бизнисот. Ќе развиеме концепт за реструктуирање во наредните месеци за да ја направиме нашата компанија погодна за иднината – изјави извршната директорка на компанијата Сузана Габлер за германските медиуми.

Вработените се свесни за моменталната состојба, а нивните плати во наредните три месеци се обезбедени со стечајни надоместоци.

-Компанијата има многу знаење и искуство и современо производство. Заедно ќе го реструктуираме Топфер во наредните месеци за да и дадеме на компанијата идна перспектива – изјави Лудвиг Стерн, кој е вклучен во процесот на реструктуирање.

Топфер планира преориентација како дел од решението за инвеститорите и затоа наскоро ќе започне потрага по финансиски силен партнер.

Topfer GmbH има долга традиција. Основана е во 1911 година и е првиот производител на млечна храна за бебиња во Германија. Компанијата произведува органска храна за бебиња и природна козметика за бебиња и мајки уште од осумдесеттите.