На Волстрит, S&P 500 порасна четврти ден по ред, најмногу од април, бидејќи инвеститорите веруваат дека циклусот на зголемување на каматите на ФЕД е завршен.

Dow Jones зајакна 1,70 отсто, на 33.839 поени, додека S&P 500 скокна за 1,89 отсто, на 4.317 поени, а индексот Nasdaq порасна за 1,78 отсто, на 13.294 поени. Доброто расположение на пазарот е благодарение на уверувањето на инвеститорите дека циклусот на зголемување на каматните стапки од страна на американската централна банка е завршен.

Каматните стапки остануваат непроменети

Во средата челниците на ФЕД на редовната седница одлучија каматните стапки да останат непроменети, во интервал од 5,25 до 5,50 отсто. Тоа беше втора седница по ред кога ФЕД ги остави каматните стапки непроменети, откако ги зголеми за 11 претходни сесии поради високата инфлација.

Иако претседателот на ФЕД Џером Пауел ја остави отворена вратата за уште едно зголемување на каматните стапки на прес-конференција, повеќето аналитичари веруваат дека тоа нема да се случи.

Пауел дури рекол на конференцијата дека растот на приносите на државните обврзници имал влијание врз економијата. Имено, според каматата на обврзниците се утврдуваат и низа други каматни стапки за граѓаните и фирмите.

„Коментарите на Пауел во средата беа токму она што инвеститорите сакаа да го слушнат“, рече Џастин Бургин, потпретседател во Ameriprise Financial. Пазарот е поддржан и од деловните резултати на компаниите, иако многу компании ги намалија деловните проценки во тековниот, четврти квартал.

Намалени проценки на заработката на компаниите

Досега, повеќе од 320 компании од составот на индексот S&P 500 ги објавија своите квартални извештаи за третиот квартал, при што околу 80 отсто од нив оствариле поголема добивка од очекуваната на аналитичарите.

Сепак, проценките за заработката на компанијата во четвртиот квартал беа намалени. На почетокот на октомври, пред почетокот на сезоната на објавување деловни извештаи и идни проценки, аналитичарите во анкетата на Reuters очекуваа раст на приходите во тековниот квартал за 11 отсто на годишна основа, додека сега очекуваат раст од 7,2 проценти.

„Иако проценките се намалени, аналитичарите сепак очекуваат значителен раст на заработката во последниот квартал од оваа година“, вели Бургин. Цените на акциите пораснаа и на европските берзи. Лондонски FTSE индекс зајакна 1,42 отсто, на 7.446 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 1,48 отсто, на 15.143 поени, а париски CAC за 1,85 отсто, на 7.060 поени.