Турската валута достигна рекордно ниско ниво, пренесе ТАСС.

Тоа стана јасно утрово. Валутата достигна нов рекорд.

Турската валута веќе се тргува по 15,2 за еден долар. Досега беше разменувана за околу четиринаесет.

Валутата е девалвирана речиси двапати од почетокот на годината. Турската влада инсистира дека ќе ја преземе контролата врз ситуацијата.

Таму продолжуваат да се одржуваат намалени каматни стапки. Многу експерти веруваат дека ова е контраиндицирано.

Владата верува дека во одреден момент ќе се постигне стабилност.