Еуробанка и Директна банка објавија склучување на договор за спојување во Србија.

По спојувањето, новата банка ќе има вкупна актива од над две милијарди евра, додека уделот на пазарот ќе надмине 6,5 проценти, што ќе ја направи седма по големина банка во Србија, објави Евробанк.

По завршувањето на трансакцијата, Еуробанка ќе контролира околу 70 проценти од споената банка, додека акционерите на Директ ќе ги поседуваат преостанатите 30 проценти.

Официјалното завршување на процесот на спојување на Евробанка и Директна банка се очекува во последниот квартал од 2021 година по добивањето на потребните одобренија од надлежните регулаторни и надзорни тела.

Да потсетиме, спојувањето на Поштанска банка Штедионица и МТС банка неодамна беше завршено откако Поштанска банка Штедионица се спои со таа банка.