Минатиот месец, биткоинот достигна рекордно висока вредност и пазарна капитализација од 1 трилион долари

Тргувањето со криптовалути се зголеми за 17% во февруари, откако Тесла инвестираше 1,5 милијарди долари во биткоини и објави дека ќе ги прифати како платежно средство, објави Ројтерс, повикувајќи се на податоци од CryptoCompare.

Поголемите берзи сочинуваат растечки удел во вкупните количини, покажуваат податоците.

Обемот на трговија се зголеми на 2,7 трилиони долари во февруари. Обемот на големите берзи се зголеми за 35% до 2,4 трилиони. долари. Најголем удел е на главната берза Бинанс – 761 милијарди долари. Следат Хуоби и ОКЕкс, двете берзи се популарни кај азиските инвеститори, со раст на прометот од 12%, на 214 милијарди и 26% на 188 милијарди долари, соодветно.

Во исто време, помалите берзи паднаа за 36% до 381 милијарда долари, што укажува на зголемување на консолидацијата на трговијата на поголемите играчи.

Обемот на тргување со биткоини достигна рекордно високо ниво на 23 февруари – 159,9 милијарди долари, кога најголемата криптовалута потона за 10%.

Минатиот месец, биткоинот достигна рекордно ниво од 58.354 долари и пазарна капитализација од 1 трилион долари. Растечкиот интерес од поголемите инвеститори исто така додава масло на огнот.

Биткоинот, чија историја на диви флуктуации на цените го отежнува користењето за тргување, падна за околу 20% од својот врв и се тргува за околу 48.000 УСД.