Потрошувачката на јаглен во 2022-ра година се зголеми за 3,3% до рекордни 8,3%, според најновиот извештај на Меѓународната агенција за енергија (ИЕА). Побарувачката за јаглен се очекува да остане висока во 2023-та година, со Азија како главен двигател.

Севкупно, растот на потрошувачката на јаглен забави на 1,5% во првата половина од годината на вкупно 4,7 милијарди тони на глобално ниво. Во некои региони, сепак, има значително намалување – во САД, на пример, потрошувачката на јаглен за првата половина од годината падна за 24%, а во ЕУ – за 16% на годишна основа.

Во Европа причина за тоа е развојот на обновливите извори на енергија, надминувањето на проблемите во нуклеарната енергија и обновувањето на работата на голем број водени постројки. Во реалноста, веќе во 2022-ра година, побарувачката на јаглен минимално се зголеми и беше поттикната исклучиво од вклучувањето на електрани на јаглен, а не толку од индустриската побарувачка.

Во САД, потрошувачката на јаглен е под притисок на евтиниот природен гас.

Наспроти ова, сепак, Кина и Индија трошат повеќе од 5% повеќе јаглен. Во 2021-ва година, двете земји сочинуваа две третини од глобалната потрошувачка на јаглен, потсетува ИЕА. Сега нивниот удел е околу 70%. За споредба, САД и ЕУ заедно денес претставуваат околу 10% од светската потрошувачка на јаглен, од 35% на почетокот на новиот век.

Зголемената побарувачка се рефлектира и во растот на приносите, кој достигна рекорди во сите три земји најголеми производители – Кина, Индија и Индонезија, во 2022-ра година. Трендот продолжува и во 2023-та година – во март, на пример, Кина го надмина нивото од 400 милиони тони, а Индија ја премина границата од 100 милиони тони за прв пат во својата историја. Во исто време, Индонезија објави извоз од 50 милиони тони, ниво што никогаш не го постигнал ниту еден извозник на јаглен во светот.

Цената на јагленот се врати на нивоата од летото 2021-ва година под притисок на поевтиниот природен гас, укажуваат и согледувањата на ИЕА. Во 2022-ра година, цената на јагленот беше нестабилна, како и сите енергетски производи, поради светската криза во секторот.

И рускиот јаглен успеа да најде нови купувачи по ембаргото во Европа, но често зделките се склучуваат по многу пониска цена, укажуваат и согледувањата на агенцијата за енергетика.