БЕРЛИН (Ројтерс) – Очекувањата на инвеститорите во еврозоната паднаа на четиригодишно ниско ниво во декември како резултат од стравувањата за трговски конфликти, италијанскиот буџетски конфликт со Европската унија и можноста Brexit да доведе до колапс, покажа истражувањето во понеделникот.

Истражувачката група Sentix соопшти дека индексот на чувства на инвеститори за еврозоната се лизга на -0,3 од 8,8 во ноември, што е најниско ниво од декември 2014 година, а четвртиот по ред месечен пад. Падот далеку ги надмина очекувањата на аналитичарите дека индексот ќе се намали на 8.1.

Под-индексот на тековните услови падна на 20,0 од 29,3 во ноември. Под-индексот на очекувања падна на -18,8 од -9,8 во претходниот месец.

“Гледајќи во меѓународната средина, практично нема никаква надеж”, изјави менаџерот на Sentix Манфред Хубнер, додавајќи дека ситуацијата ги оживува спомените за времето пред финансиската криза во 2008 година.

“Додека Европската Централна Банка се подготвува за завршување на купувањето на државни обврзници од милијарди долари, економијата се намалува со значително темпо, повторно предизвикувајќи ги политичарите и централните банки”, рече Хуебнер.

“Дали трговските спорови, италијанската криза, немири во Франција и Белгија или Брексит: во моментов доаѓа од сите агли”, додаде тој.

Посебен индекс за моралот на инвеститорите во Германија паднал во декември на 7,2 од 15,6 во она што Хјубнер го опиша како “неверојатен губиток на импулсот”, предизвикан делумно од загриженоста за можните тарифи на САД за автомобили и слабата кинеска продажба на автомобили.