Руската влада го забрани извозот на тврда пченица од 1 декември 2023 година до 31 мај 2024 година за да ги стабилизира цените. Властите утврдија квота за извоз на жито од Русија во износ од 24 милиони тони, објави „Комерсант“. Шестмесечната забрана за извоз на пченица беше предложена од Министерството за земјоделство на Русија.

Заедно со руското Министерство за економија, нивниот сектор за земјоделство предложи да се утврдат квоти за извоз на пченица, јачмен, пченка и ‘рж во земји кои не се членки на Евроазиската економска унија. Мерката ќе важи од 15 февруари до 30 јуни 2024 година. Поткомитетот ги потврди и тарифните вредности на поединечните видови месо од живина. Залихите на месо до 160.000 тони ќе бидат ослободени од увозни давачки во 2024 година. Целта на оваа одлука е да се стабилизираат цените на домашниот пазар со зголемување на понудата, се вели во информацијата. Од 1 декември 2023 година до 30 јуни 2024 година, Владата на Руската Федерација воведува и извозна квота за отпад од 600.000 тони со царина во квотата од 5%, но не помала од 15 евра за тон.

Вонквотната царина ќе остане 5%, но не помала од 290 евра за тон, објави НОВА. Во август медиумите пишуваа за можно поскапување на лебот, но тогаш Министерството за земјоделство објави дека Русија обезбедила жито што ги надминало потребите за 85%, а неговите цени биле пониски од лани. Цените на месото од живина во 2023 година беа на историски максимум, објави руското издание.