Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и услуги за управување со комунален отпад на Република Северна Македонија (РКЕ) вчера донесе Одлука со која малопродажните цени на нафтените деривати се зголемија во просек за 0,15 % во однос на одлуката од 28.6.2024 година.

Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95 се зголеми за 0,50 ден/лит. Малопродажните цени на бензинoт ЕУРОСУПЕР БС-98, на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1), не се променија. Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС, се зголеми за 0,080 ден/кг.

Од 2.7.2024 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати изнесуваат:

– Моторен бензин – ЕУРОСУПЕР БС – 95 – 83,00 (денари/литар)

– Моторен бензин – ЕУРОСУПЕР БС – 98 – 85,00 (денари/литар)

– Дизел гориво – ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) – 76,50 (денари/литар)

– Масло за горење – Екстра лесно 1 (ЕЛ-1)- 75,00 (денари/литар)

– Мазут М-1 НС- 48,008 (денари/килограм)