Околу 11 отсто од германските компании нудат четиридневна работна недела, покажува најновото истражување на Randstad ifo за менаџери за човечки ресурси.

Околу 51 отсто од вработените со четиридневна работна недела се откажуваат од дел од својата плата за да работат само четири дена во неделата, наведува ifo, додека 39 отсто го распределуваат својата полно работно време на четири работни дена наместо на пет. Само 10 проценти можат да го намалат работното време со целосна плата.

Покрај тие 11 отсто, уште два отсто од германските компании најавија дека на вработените ќе им понудат четиридневна работна недела, додека 19 отсто моментално ја разгледуваат можноста. За 30 проценти од компаниите тоа едноставно не е можно, а за 38 проценти од компаниите тоа не е тема за разгледување.

Според извештајот на институтот ifo, многу менаџери за човечки ресурси очекуваат дека пократкото работно време ќе резултира со потреба од повеќе вработени. Ваков е ставот на 59 отсто од нив кога се работи за четиридневна работна недела со целосен надоместок на плата, а 52 отсто се сомневаат како пречка дополнителните организациски напори за воспоставување на четиридневна работна недела во претпријатието.

Околу 40 отсто стравуваат од загуба на приходи за целата економија. Севкупно, 37 отсто не очекуваат никакви позитивни ефекти, а 35 отсто од менаџерите за човечки ресурси се надеваат на поголема лојалност меѓу вработените, додека 32 отсто се надеваат на поголема мотивација на вработените.