Купувачите на американските десетгодишни обврзници, прв пат после 2007 година, повторно бараат пет проценти принос од оваа хартија до нејзиното доспевање, а тоа се услови кои на берзата не дозволуваат да „дише“. Билансот од минатата недела не е убав, европските берзи паднаа најмногу во последните седум месеци.

Гувернерот на Федералните резерви, Џером Пауел, забележува дека инфлацијата, иако се лади (во септември годишната инфлација беше 3,7 отсто), сеуште е превисока, што, исто така, го оправдува сегашното ниво на каматни стапки.

„Дали мислите дека монетарната политика е премногу затегната во моментов? Јас би рекол не. Инфлацијата е сè уште превисока, а неколку месеци добрите податоци се само почеток на она што е потребно за да се врати инфлацијата на целното ниво.“

Сепак, Пауел признава дека опкружувањето со високи каматни стапки е предизвик за сите.

После неговиот говор во Њујорк, но берзанските аналитичари целосно ја отфрлија можноста ФЕД да ги зголеми каматните стапки на состанокот во ноември, што можеше да биде добра вест.

Приносот на десетгодишните државни обврзници на САД (приносите се движат обратно во однос на цените на обврзниците) се искачи во четвртокот повторно над пет отсто, за прв пат по 16 години, и тоа не остана незабележано на пазарите на акции.

Судирот меѓу Израел и Палестина ја зголемува неизвесноста.

Паневропскиот Стохх 600 (Stoxx 600) изгуби 3,4 отсто за пет дена, што го прави најнизок од март. Во однос на почетокот на годината е само добар процент во плус. Њујоршкиот Дау Џонс (Dow Jones) за една недела изгуби 1,6 отсто, технолошкиот Насдак (Nasdaq) 3,2 и по пет месеци падна под 13.000 поени. Индексот на нестабилност (Cboe) се искачи на највисокото ниво од 24 март на Волстрит.

Како што цените на неговите модели продолжуваат да паѓаат, профитабилноста на „Тесла“ се намалува, и со 17,9 отсто, бруто профитната маржа беше седум процентни поени помала од пред една година.

Бизнисот дефинитивно го осакатуваат се повисоките и повисоки камати, што признава и првиот човек на „Тесла“, Илон Маск.

„Купувањето автомобил за луѓето претставува уште една месечна рата“, истакна Маск.

Притоа, тој укажува на влошената геополитичка ситуација.

„Ако потрошувачите постојано читаат за војни што беснеат низ светот, нивната прва мисла сигурно не е да купат автомобил“.

Но, и покрај сè, како што уверува Маск, „Тесла“ треба да испорача 1,8 милиони свои возила оваа година, само за растот на продажбата во последниот квартал од оваа година да биде барем 17% сличен на минатата година во ова време.

Ако обврзниците и акциите имаа значителни загуби минатата недела, моменталната ситуација на Блискиот Исток го фаворизира растот на цената на нафтата и златото. Иако од почетокот на борбите во Газа на пазарот нема помалку барели, напнатоста е очигледна, а цената на нафтата е повторно над 90 долари. Понатамошната ескалација на конфликтот би можела да ги поттурне цените до 140 долари за барел, а просечната вредност во следната година би била околу 120 долари, пишуваат трговските аналитичари на „Алијанц трејд“.

Златото, кое и покрај сегашната макроекономска слика слична на онаа од 1970-тите (висока инфлација и каматни стапки) нема така добри резултати како тогаш, сега станува безбедно засолниште поради значително зголемените геополитички тензии, неговата вредност се приближи на само неколку долари до 2000 долари за унца од 31,1 грама.

Победникот на неделата со добивка поголема од 10% дефинитивно е биткоинот кој се движеше над 30 илјади американски долари.