Изненадувачката апрецијација на криптовалутите, а особено „жешката“ виртуелна монета Биткоин, му дава уште една причина на една од водечките компании за ископување злато да ги покани инвеститорите да го купат докажаното прибежиште низ вековите – златните прачки.

„Ако сте набавиле криптовалути, треба сериозно да размислите и за купување малку злато“, изјави извршниот директор на Њукрест мајнинг, Сандпип Бисуас, за ТВ Блумберг, откако компанијата со седиште во Мелбурн ги објави своите финансиски резултати на 11 февруари. Едноставно затоа што жолтиот метал „може да послужи како форма на осигурување од моќните флуктуации на дигиталните пари“.

Биткоинот оваа недела се искачи на рекордно ниво, откако шефот на Тесла, Елон Маск, објави дека вложил 1,5 милијарди долари во виртуелната монета. Неговата инвестиција донесе свежа енергија на дебатата дали новиот производ може да ги наруши златните позиции со текот на времето. Г-дин Бисуас истакна дека двата вида на средства се многу различни и дека поседувањето златни шипки ќе им користи на сопствениците на криптовалути затоа што скапоцената стока е постабилна. Тоа е „различна класа на инвестиции: физичко средство што може да се види, допре, почувствува, стопи, претвори во накит“.

Златото и Биткоинот можат да коегзистираат, соопшти групацијата Голдман Сакс. И додека дигиталната монета може да бара одредено подолго време за традиционален азил, позициите на благородниот метал ќе останат, велат банкарите.

Златото за непосредна испорака беше заменето за 1837 долари за тројна унца во вечерната трговија на 11 февруари – околу 3% пониска отколку на почетокот на годината и по поставувањето на нов рекорд од над 2 илјади долари за тројна унца во 2020 година.

Цената на биткоинот, која „скока“ поради ниската ликвидност на пазарот, беше 47.774,23 долари на 11 февруари на CoinDesk – со околу 60% раст од 1 јануари.