Криптовалутите „претрпеа“ во првата половина на минатата недела, а биткоинот падна под 30.000 американски долари во вторникот. Но, многумина ја искористија можноста, па следеше убав скок. Дури и ценетата Кети Вуд, која управува со неколку ETF преку „Арк Инвест“, рече дека е време да се зајакне позицијата, купи значителен број на акции на Coinbase и исто така се обложува на Bitcoin довербата. Притоа, останува верна на неговото долгорочно предвидување дека биткоинот може да достигне 500.000 американски долари. Ќе биде долг пат. Во раните утрински часови во петокот, цената беше 35.000 УСД, но повторно малку подоцна ентузијазмот спласна и цената почна да паѓа.

Во случајот на биткоинот, последниот пад го покажа таканаречениот „крст на смртта“, кога просечниот 50-дневен просек се лизна под просекот од 200-тотиот ден. Во техничката анализа, ова е многу негативен сигнал. Тоа е индикатор кој припаѓа на техничката анализа и е популарен кај големите инвеститори на финансиските пазари. Тоа е ситуација во која просечниот 50-дневен просек на ценовниот график на поединечен инструмент паѓа под 200-дневниот просек, а се појави застрашувачки знак затоа што таквата состојба често претходи на голем пад.

Проблемот е рударството на биткоин откако Кина презеде решителни мерки за да го спречи тоа.

Истражувањето спроведено од „JP Morgan“ покажа дека само една десетина од инвестициските компании тргуваат со криптовалути за своите клиенти, а третина немаат добро мислење за овој пазар и веруваат дека станува збор за „отров за инвеститори“. Четири петтини од испитаниците очекуваат регулаторите да воведат сè построги ограничувања во оваа класа на инвестиции. Дури 65 проценти од биткоинот се рудари во Кина, каде регулаторите сè повеќе ги малтретираат „копачите“, принудувајќи ги да се преселат.

Се споменуваат Русија, Казахстан, Канада, Шведска и Аргентина. До крајот на годината, само 50 проценти од биткоинот се очекува да бидат ископани во Кина. Ова, од друга страна, е исто така добредојдено, бидејќи една од основните идеи на битконот е децентрализацијата.

Рударите се тие кои овозможуваат работа на мрежата на биткоин со компјутери со високи перформанси. Тие беа наградени со нови биткоини за успешно потврдување на трансакциите. Во пионерските години на биткоинот, поединците можеа да копаат сами, но сега тоа е невозможно, па рударите се приклучуваат на рударските базени, со што ги здружуваат стапките на расејување и ја делат наградата.

Бидејќи рударите се повеќе се оневозможуваат во Кина (особено во провинцијата Сечуан), компјутерската моќ (бројот на операции што ги извршува мрежата на рудари на биткоин во една секунда) опадна за 40 проценти во последните неколку недели. Ова го зголемува времето потребно за одредена трансакција, што пак ја намалува корисната вредност на биткоинот.