Титулата за најбогато семејство во светот му припаѓа на семејството Волтон, сопственици на најголемиот малопродажен синџир Walmart, со нето вредност од 224,5 милијарди долари. GoBankingRates ни носи листа на 10 најбогати семејства во светот.

1. Семејството Волтон (Волмарт, 224,5 милијарди долари)

Семејството Волтон изгради богатство од малопродажба. Нивната компанија, мега-трговецот на мало Walmart, има проценет глобален приход од 573 милијарди долари. Како семејство, тие поседуваат речиси половина од компанијата.

2. Семејството на Марс (Марс, 160 милијарди долари)

Семејството Марс започнало во 1902 година со продажба на бонбони. Сега е попозната по M&M отколку по легендарното марс чоколатце. Компанијата ги диверзифицирала своите имоти во области како што е грижата за домашни миленици. Дури и по четири генерации, компанијата сè уште ја водат многу членови на семејството на Марс.

3. Семејството Кох (Кох индустри, 128,8 милијарди долари)

Се вели дека има пари во нафтата, а ако семејството Кох е некаква индикација, тоа е вистина. Не се сите семејства постојано хармонични, па ни ова. По расправијата во 1980-тите, четворицата браќа кои ја поседуваа наследената нафтена компанија беа сведени на двајца браќа кои го водеа бизнисот. Конгломератот на браќата Кох, Кох индустрис, има проценет годишен приход од 125 милијарди долари.

4. Семејството Ал Сауд (Саудиско кралско семејство, 105 милијарди долари)

Куќата Сауд технички не е компанија, туку монархија. Поради овој факт, тешко е точно да се процени нивното точно богатство. На крајот на краиштата, богатството произлегува од големите резерви на нафта во земјата и плаќањата од Кралскиот Диван, меѓутоа, семејството е вклучено и во владини договори и договори за земјиште.

 

hermes, dizeldorf

 

5. Семејството Ермес (Ермес, 94,6 милијарди долари)

Повеќето луѓе само чуваат пари во своите чанти, но семејството кое стои зад француската модна куќа направи дел од своето богатство од нивно производство и продажба. Биркин чанти, како и шалови, вратоврски и друга дизајнерска облека, ги чинат клиентите илјадници долари, благодарение на брендот и славата што ја изградија околу своето име.

6. Семејството Амбани (Reliance Industries, 84,6 милијарди долари)

Синовите на Дирубаи Амбани го наследиле богатството на нивниот татко, откако Reliance Industries го донела синот Мукеш Амбани на чело на компанијата. Овој конгломерат со седиште во Мумбај е најголемиот комплекс за рафинирање нафта во светот. Синот на Анил Амбани раководи со телекомуникацискиот сектор и управува со имотот.

7. Семејството Вертхајмер (Шанел, 79 милијарди долари)

Омилената и почитувана модна куќа е основана кога семејството Вертхајмер ја финансираше Коко Шанел во 1920-тите. Оттогаш, компанијата ги задржа најпродаваните производи како што е парфемот бр. 5 и фустаните.

8. Каргил, семејство Мекмилан (Каргил, 65,2 милијарди долари)

Она што започна како складиште за жито сега е една од најголемите земјоделски компании во светот. Каргил има проценет годишен приход од 165 милијарди долари. Двете имиња на чело на компанијата потекнуваат од потомците на основачот Вилијам В. Каргил и неговиот зет Џон Х. Мекмилан. Овие потомци и денес ја водат компанијата.

9. Семејство Томсон (Томсон Ројтерс, 53,9 милијарди долари)

Не само што семејството Томсон е едно од најбогатите семејства во светот, тие го имаат и статусот на најбогатото семејство во Канада. Семејството заработи пари во медиумите почнувајќи со радиостаница и сега поседува две третини од акциите во новинската агенција Томсон Ројтерс, која, исто така, е давател на финансиски податоци и услуги.

10. Хофман, семејство Оери (Рош, 45,1 милијарди долари)

Фармацевтските производи можат да генерираат големи пари, а производителот на лекови Рош Холдингс добро го знае тоа. Основана е во 1896 година од Фриц Хофман-Ла Рош, а денес голем дел од приходите ги остварува од производството на лекови за онкологија. Денес, семејните потомци контролираат 9 проценти од компанијата, што им обезбедува големи приходи.